Een Plons interview met oud-voorzitter Mark van der Heijden
Na 19 jaar is het moment aangebroken dat Mark van der Heijden een stapje terug neemt als voorzitter van Stichting Plons. Hoewel Mark betrokken blijft als algemeen bestuurslid heeft hij het voorzitterschap recentelijk overgedragen aan Robert de Winter om zich meer te kunnen richten op zijn rol bij Special Olympics (Unified Sailing) waar hij zich ook al jaren voor inzet. Een mooi moment om samen met Mark eens door zijn jaren als voorzitter bij Plons te lopen.
We beginnen bij het begin. Plons startte met één bootje waarmee zij mensen met een afstand tot de maatschappij een mooie beleving wilden geven.
Het begon met betrokkenheid en een bootje
“Het startte allemaal bij een gezamenlijke hobby in 2004 Samen met medebestuursleden, waaronder leraren uit het speciaal onderwijs, wilden we het gat vullen dat wij zagen in de gezondheidszorg als je het hebt over uitjes of zinvolle tijdsbesteding voor mensen met een afstand tot de maatschappij. In het begin vooral volwassenen met een verstandelijke beperking. Eens in de zoveel tijd werden zij met een busje meegenomen voor een dagje dierentuin of middagje kinderboerderij, daarbuiten werd en toentertijd nog weinig voor hen georganiseerd. Als je dan watersporter bent en je kunt iemand meenemen en diegene een hele mooie tijd op het water geven, dan doe je dat. Zo gezegd zo gedaan, en ons eerste bootje werd geschonken!”
“Zonder onze vrijwilligers kunnen we niets. We hebben een geweldige club mensen die op verschillende manieren bijdragen aan het succes van Plons. Al vanaf het begin is dat iets wat ik zo mooi vind, we doen dit echt met elkaar. Zo zien we ook dat niet alleen de deelnemers maar ook de vrijwilligers baat hebben bij dit werk. Je ziet hen opbloeien en zij geven zich volledig om de deelnemers (en ook zichzelf en elkaar) een fijne dag op het water te geven.”
Uiteindelijk werd het materiaal eigendom, de boot omgeruild voor een type boot die meer geschikt was voor de deelnemers, en kwam ook de rubberboot voor begeleiding op het water in beeld. Stichting Plons was officieel van start en drie keer per week mochten de deelnemers de boot op stappen. Na een aantal jaar werd ook de Plons Academy in het leven geroepen waarmee Plons vrijwilligers opleidt.
Wel iets doen, maar wat als je niet kunt zeilen?
“Iedereen is welkom bij Plons. Ook zonder ervaring op het water. Zolang je maar een klik hebt met de doelgroep, dat is voor ons heel belangrijk. Dankzij de Plons Academy kunnen wij iedereen zelf opleiden. Denk aan een zeilopleiding, het halen van je vaarbewijs zodat je op een motorboot mag varen, een EHBO cursus. Zelfs een rol in het aangepast wedstrijdzeilen behoort tot de mogelijkheden. Noem het dus maar op, er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen als vrijwilliger bij Plons”.
De vrijwilligers zijn dus een groot onderdeel van het succes van Plons?
“De vrijwilligers zorgen dat alles van A tot Z voor de doelgroep geregeld wordt en de deelnemers een onbezorgde zeilervaring kunnen beleven. Wie daar natuurlijk ook aan bijdragen zijn de deelnemers zelf. De doelgroep is met de jaren uitgebreid tot kinderen en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ernstig zieke kinderen of volwassenen, maar ook kinderen uit het speciaal onderwijs. Zij verdienen de aandacht en het plezier dat varen met Plons hen biedt.”
“Je ziet soms deelnemers in tranen op de boot stappen omdat ze het zo spannend vinden, maar dan aan het einde van de ochtend ook met tranen de boot niet meer af willen. Het is heel mooi om te zien dat Stichting Plons hen zo kan raken en zij raken ons ook. Zo kregen we pas geleden een bericht van een begeleider die vertelde dat een deelnemer na twee jaar niet praten, weer gesproken had na zijn eerste zeilervaring met Plons. Dat is geweldig natuurlijk!”
Een stip aan de horizon
“Groeien is niet het uiteindelijke doel voor Plons, vooral de verbinding met de doelgroep versterken en zoveel mogelijk deelnemers binnen de mogelijke aantallen een mooie beleving geven is waar het om draait.”
“We hebben een mooie stip aan de horizon met nog betere boten. We willen de boten omruilen naar een type dat beter past bij de doelgroep; bankjes, wat stabieler en comfortabeler zeilen, meer simpele en snelle zeileigenschappen zodat alles gemakkelijk aangepast kan worden aan de weersomstandigheden enz. Daarnaast is het voor ons ook belangrijk dat er altijd ruimte is voor nieuwe deelnemers en vrijwilligers. Samen met het bestuur blijven we ons daar natuurlijk voor inzetten. Zelf zal ik mij in mijn nieuwe rol waarschijnlijk het meeste focussen op fondsenwerving zoals ik altijd al deed en het contact met het netwerk onderhouden. We doen het bij Plons echt samen, dat zal niet veranderen. Op deze manier ben ik nog altijd actief betrokken bij Stichting Plons. Ik zou het ook niet willen missen!”
Maar dat is lang niet alles! Als Technisch Gedelegeerde voor Special Olympics is Mark de afgelopen jaren ook druk geweest met Unified Sailing. Zijn bevlogenheid en kennis over de zeilsport en de doelgroep bleef niet onopgemerkt en inmiddels vervult hij ook de eervolle functie als Global Sport Advisor for Sailing voor Special Olympics wereldwijd.
“In 2013 ben ik gestart als hoofdcoach bij de Special Olympics. Toen heb ik de Nationale Spelen in 2014 meegemaakt en ook de World Games in Los Angeles in 2015. Echt een geweldige ervaring! Vanaf dat moment was ik ook Technisch Gedelegeerde voor Special Olympics in Nederland en zodoende heb ik een hoop nationale en internationale events meegemaakt met het team. In 2019 werd ik gevraagd om Technisch Gedelegeerde voor de World Games in Abu Dhabi te zijn en nu ook voor de World Games 2023 in Berlijn. Heel gaaf! En daarnaast ben ik ondertussen de Global Sport Advisor en voorzitter van het Sports Resource Team. Je snapt; daar gaat een hoop tijd in zitten.” Het is dan ook niet zomaar dat Mark zijn voorzitterschap overdraagt aan Robert de Winter en zelf een stapje terug neemt. “Ik ben ontzettend trots op alle bestuursleden van Plons en het is zo mooi dat we dit al zo lang met elkaar voor elkaar krijgen. Als er iemand is aan wie ik het voorzitterschap met alle vertrouwen en plezier overdraag dan is het Robert wel. Hij is al 10 jaar betrokken bij de stichting en ik weet zeker dat Stichting Plons nog een hele tijd lange deelnemers en vrijwilligers ontzettend blij gaat maken!”
Het zijn voor Mark 19 jaar met een gouden randje geweest. De slogan ‘Changing lives, changing attitudes’ van de Special Olympics is dan ook een uitspraak die hij hier graag aan koppelt. De mensen, de groei, de beleving, de saamhorigheid, het plezier. Een dag bij Stichting Plons is zoveel meer dan alleen een dagje varen!
DANKJEWEL MARK!
Wij bedanken Mark namens alle vrijwilligers, deelnemers, donateurs en andere betrokkenen voor zijn jaren als voorzitter van Plons. We zijn uiteraard heel blij dat hij nog steeds betrokken blijft en wensen hem veel succes bij de Special Olympics!
Lieve Mark, Namens Special Olympics NL heel hartelijk bedankt voor je jarenlange inzet zonder jou was het Unified Zeilen nooit zo ver gekomen in NL. Ik ben nog steeds super trots op je en fijn dat je deel uitmaakt van ons SO team zowel Nationaal als Internationaal om het Unified Zeilen nog meer op de kaart te zetten.
Lieve Robert, ik heb je leren kennen als een geweldige hoofdcoach in Abu Dhabi en wens je dan ook heel veel succes met deze prachtige functie die jou ook op het lijf is geschreven. Zeer waardevolle opvolger van Mark… Stichting Plons ga zo door en op naar vele mooie hoogtepunten in 2023!
Dank groetjes Natascha
Wat een mooi verhaal over een gouden gozer. Wat top om samen met jou, en de mooie stichting die jullie als team hebben regionale, nationale en internationale wateren bereikbaar te maken voor onze prachtige doelgroep. Tot snel Mark, op naar mooie avonturen.
Puck